Kvartalsrapporter och de sista pusselbitarna inför nästa veckas räntebesked

  • Veckans viktigaste

Fullspäckad höstlovsvecka

Höstlov till trots har det varit en fullspäckad vecka med intressanta makrosläpp och kvartalsrapporter samtidigt som marknaden följer slutspurten för det amerikanska presidentvalet. Veckan inleddes även med lägre oljepriser efter Israel undvek oljefaciliteter vid helgens militära insatser i Iran.

I tisdags släppte Alphabet (Google m.m.) sin kvartalsrapport, som överträffade förväntningarna både vad gäller omsättning och vinst. I onsdags, efter börsens stängning, släppte Meta (Facebook m.m.) och Microsoft sina rapporter. Metas resultat var starkare än väntat men utvecklingen för aktiva användare nådde inte upp till förväntningarna, vilket tyngde aktien. Även Microsoft slog förväntningarna för kvartalet men levererade svagare prognoser än vad marknaden hade hoppats på. På torsdag, efter publiceringen av detta nyhetsbrev, väntar även rapporter från Amazon och Apple. Förväntningarna på de största amerikanska techjättarna, som drivit utveckling på de amerikanska marknaderna, är i allmänhet högt ställda. I torsdags, innan New York-börsens öppning, visade Bloombergs sammanställning en genomsnittlig positiv vinstöverraskning om 7,2 procent på storbolagsindexet S&P500, när 290 av 500 bolag släppt sina rapporter. På stockholmsbörsens OMXS30 var motsvarande siffra 2,2 procent, när 25 av 30 bolag släppt sina rapporter.

På hemmaplan har vi fått in en hel del intressanta ekonomiska aktivitetsdata i veckan. BNP-tillväxten kom in lägre än väntat, samtidigt som Konjunkturbarometern och Riksbankens företagsundersökning visade svaghetstecken. Sammanfattningsvis håller detta dörren öppen för en större sänkning än normalt vid Riksbankens möte nästa vecka, givet att Riksbankens fokus delvis har förskjutits från inflationen till konjunkturen.

Kronan försvagades ytterligare i veckan, där rörelsen kanske främst bör ses från utländska, snarare än inhemska faktorer, som till exempel högre amerikanska marknadsräntor och att marknaden tar höjd för en ökad sannolikhet för en Trump-vinst med risk för ökade tullar. 

Bank of Japan lämnade som väntat räntan oförändrad vid torsdagens räntebesked. Till skillnad från andra stora centralbanker befinner sig Bank of Japan i en räntehöjningscykel. Takten uppåt är dock relativt långsam men en del marknadsaktörer räknar med att nästa höjning kan komma vid mötet i december. 

Veckan har även bjudit på viktiga amerikanska makrodata. I torsdags släpptes PCE-index som är Federal Reserves (Fed) föredragna inflationsmått och på fredag, efter att detta nyhetsbrev publicerats, väntar amerikanska jobbsiffror. Inflationstakten sjönk som väntat från 2,2 till 2,1 procent medan kärninflationen var oförändrad på 2,7 procent.  Till skillnad från många andra centralbanker har Fed ett dubbelmandat, där man främjar både prisstabilitet och sysselsättning. Sedan i somras har arbetsmarknaden och konjunkturen fått större fokus än inflationen i prognoserna om Feds kommande politik. Förra månaden överraskade sysselsättningsstatistiken kraftigt på uppsidan, med en ökning på 254 000 personer. Inför denna veckas rapport pekar Bloombergs enkät på en ökning med cirka 101 000 personer, medan arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,1 procent.

Presidentval och väntade räntesänkningar från Riksbanken och Federal Reserve

  • Nästa torsdag kommer räntebesked från både Riksbanken och Fed. Marknaden prisar in en hög sannolikhet för en dubbelsänkning på 50 baspunkter från Riksbanken. Efter den starka jobbrapporten för september har däremot marknadens förväntningar på en större sänkning än normalt från Fed tonats ner, men marknaden räknar fortfarande med en vanlig sänkning på 25 baspunkter vid mötet. Inga uppdaterade prognoser väntas från någon av centralbankerna förrän i samband med mötena i december. Bank of England förväntas också sänka räntan på torsdag.
  • Att torsdagen bjuder på lägre styrräntor ses som mer eller mindre säkert. Däremot är utgången av tisdagens amerikanska presidentval fortfarande i högsta grad osäkert. De nationella opinionsundersökningarna visar ett jämnt lopp, men det har mindre betydelse i det amerikanska elektorssystemet där ett fåtal "swing states" avgör. New York Times sammanställning över ”battleground states” visar en viss fördel för Trump. På spelmarknaderna pekas Trump ut som storfavorit de senaste veckorna, även om rapporter indikerar att enstaka stora vad påverkat oddsen kraftigt, vilket gör spelmarknadens signaler mindre pålitliga. Även finansmarknaderna verkar ha tagit höjd för en Trump-seger, med stigande marknadsräntor som ofta tolkas som ett tecken på ökad sannolikhet för Trump i Vita huset, även om den största drivkraften till ränterörelserna får sägas vara starka amerikanska makrodata. Valnatten är på tisdag, likt det föregående valet kan det dock dröja ett par dagar innan vi har ett definitivt svar på vem som står som vinnare.
  • Ekonomiskt sett representerar Harris och Trump två olika vägar för USA, åtminstone i fråga om vallöften. Givet maktdelningen i det amerikanska systemet är deras möjligheter att påverka den ekonomiska politiken beroende av utfallen i representanthuset och senaten. Harris förväntas i stort fortsätta på samma bana som Biden. Trump, å andra sidan, förespråkar mer omfattande förändringar, inklusive höga importtullar och en minskning av kinesiska varor i strategiska sektorer, vilket kan eskalera handelskonflikten med Kina. Trump har även haft en mer komplicerad relation till den amerikanska centralbanken.

Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.