Amerikansk och svensk inflation i fokus under vecka
- Veckans viktigaste
I veckan var det inflationssiffror som stod i fokus.
I Sverige steg inflationstakten – i termer av KPIF – från den oväntat låga nivån om 1,3 procent i juni till 1,7 procent i juli. Utfallet var något högre än vad marknaden hade räknat - men det är fortsatt lägre än Riksbankens relativt färska prognos. KPIF exklusive energi sjönk från 2,3 till 2,2 procent i årstakt, vilket är i linje med Riksbankens prognos men en mindre minskning än vad marknaden förväntade sig. Sammantaget var utfallet något högre än väntat men det sätter inte käppar i hjulet för Riksbanken nästa vecka, mer om detta nedan.
På världsscenen var det amerikanska inflationssiffror som stod högst på agendan. Den amerikanska KPI-inflationen kom in i linje med förväntningarna i termer av månadstakt (0,2 procent), medan inflationstakten var något lägre än vad marknaden hade räknat med (2,9 vs. 3,0 procent). Tidigare i veckan publicerades även producentprisindexet (PPI), som visade på svalare prisökningar än väntat.
Senare i månaden släpps PCE-indexet, som är Feds föredragna mått på inflation. Ur ett bredare makroperspektiv är det Fed som sätter tonen för riskviljan på finansmarknaderna. Till skillnad från många andra centralbanker har Fed ett uttryckligt uppdrag att främja både prisstabilitet och maximal sysselsättning. Efter uppgången i arbetslösheten under sommaren utlöste den så kallade "Sahm-regeln", en historisk indikator för recession. Givet den senaste utvecklingen har marknadens förväntningar kring Feds kommande åtgärder förändrats. Efter veckans inflationssiffror prisas det in cirka fyra räntesänkningar inför årsskiftet, vilket är färre än de sex sänkningar som marknaden förväntade sig i början av 2024 men fler än vad som förväntades inför sommaren. Nästa räntebesked från Fed kommer först den 18 september. Med tanke på utvecklingen i juli och augusti har det uppstått en opinion för att sänkningar bör komma att ske mellan mötena, alternativt att Fed inleder med en "dubbelsänkning" på 50 baspunkter i stället för de vanliga 25 baspunkterna.
Nästa veckas huvudnummer är Riksbanken, där marknaden räknar med en sänkning
- På tisdag väntar räntebesked från Riksbanken, där förväntningarna pekar mot ytterligare sänkningar från direktionen vid Brunkebergstorg. Riksbanken gick före de stora elefanterna (ECB och Fed) och inledde sin sänkningscykel redan i maj. Vid det efterföljande mötet i juni satt Riksbanken stilla i båten. Den uppdaterade prognosen för styrräntan var däremot mjukare än väntat och direktionen öppnade för tre sänkningar under året, att jämföra med den tidigare kommunikationen som pekade mot två sänkningar. Under sommaren har inflationen legat lägre än Riksbankens uppdaterade prognos, vilket tillsammans med utvecklingen globalt (framför allt i USA) pekar mot en hög sannolikhet för en sänkning på tisdag. Marknadens prissättning pekar i skrivande stund mot så mycket som fyra ”vanliga” sänkningar om 0,25 procentenheter fram till årsskiftet. Givet ovan har röster höjts för en ”dubbelsänkning” på tisdag, vilket inte är uteslutet men inte heller marknadens huvudscenario.
- På tisdag släpps även uppdaterade inflationssiffror från Eurozonen. På onsdag publiceras protokollet från Federal Reserves senaste möte då räntan lämnades oförändrad, vilket kritiserats i efterhand mot bakgrund av den stigande recessionsoron i USA. På torsdag släpps Flash-indikatorn för inköpschefsindex PMI för en rad regioner och länder. Veckan avslutas med japansk inflation på fredag.
Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper AB
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.