Varför blir vi så oroliga när börsen faller?

  • Börspsykologi

Några tips till dig som är orolig över senaste tidens utveckling på marknaderna.

Under de sista veckorna har börsen fallit en hel del i spåren av framför allt den förändrade amerikanska inställningen till omvärlden. Det skapar en oro hos många som sparar och investerar och det i sin tur leder ibland till beslut som i efterhand visar sig påverka den långsiktiga avkastningen negativt. Vi har sedan början av året varje vecka (med något undantag) presenterat ett kapitel i Maxas investeringsskola. I kapitel 6 beskriv vi risker och vanligt misstag. Bland förklaringarna till vad som leder till misstag som hindrar oss ifrån att nå våra sparmål tog vi upp begreppet förlustaversion. Nedan kommer vi att fördjupa oss kring begreppet. 

Förlustaversion
Förlustaversion är en av förklaringarna till varför vi gärna säljer fonder och aktier när börsen har gått ner samtidigt som vi tenderar att vilja köpa efter stora uppgångar. Om vi agerar efter magkänslan hamnar vi lätt i läget att vi säljer billigt och köper dyrt vilket inte är en särskilt bra väg till långsiktigt god avkastning. Den rätta vägen visar sig ofta i efterhand hade varit att göra tvärtom. Köpa när vi vill sälja våra fonder och sälja när vi vill köpa fonder. 

Via experiment har forskare kunnat mäta vår förlustaversion. Daniel Kahneman och Amos Tversky blev kända genom sina experiment på området. I sina experiment på 1970-talet visade de att människor konsekvent väljer att undvika förluster – även om det innebär att de går miste om möjliga vinster.

Ett av deras experiment gick ut på att låta människor välja mellan att säkert få 500 kronor, eller att ta en 50/50-chans att antingen få 1000 kronor eller inget alls. De flesta valde det säkra alternativet. Men när experimentet vände – och deltagarna istället riskerade att förlora 500 kronor – då valde många chansen att slippa förlora, även om det innebar en potentiellt större förlust.

Resultatet?
Förluster upplevs som ungefär dubbelt så jobbiga som motsvarande vinster känns bra. Den smärta vi känner av att förlora 1000 kronor kan alltså inte kompenseras med en vinst på 1000 – utan kanske först vid en vinst på 2000 kronor. Det förklarar varför en tillfällig nedgång i portföljen känns som en personlig förlust, även om man vet att investeringar rör sig upp och ner.

Problemet är att förlustaversionen gör oss benägna att agera irrationellt. Vi vill sälja för att slippa obehaget, trots att vi vet att börsen återhämtar sig över tid. Vi kanske avstår från att investera över huvud taget – bara för att risken för en förlust överskuggar möjligheten till avkastning. Det är en reflex vi tränat in under lång tid men som också hindrar oss att nå långsiktig framgång.

Att förstå hur hjärnan fungerar i dessa lägen är ett viktigt första steg mot att bli en bättre investerare. Men det räcker inte med insikt. Vi behöver också strategier för att stå ut med de jobbiga perioderna – för de kommer alltid, förr eller senare.

Här är tre råd för att ta sig igenom nedgångar:

  1. Påminn dig om dina mål: Om du har ett framtida mål för ditt sparande, tänk på det och hur du resonerade när du satte ditt mål och den portfölj som ska ta dig till målet.
  2. Ta paus från börsen: När marknaden faller tittar vi lätt oftare på kontot. Gör inte det. Pausa och gör andra saker.
  3. Prata med någon som kan: En oberoende rådgivare eller en klok vän kan hjälpa dig att sätta saker i perspektiv. Ibland räcker det med att höra: ”Det här är jobbigt – men det kommer att gå över.”
  4. Titta på hur börsen utvecklas tidigare: Det här är en personlig favorit. Genom att titta på tidigare oroliga perioder och börsen runt omkring dessa blir det lättare att få perspektiv på nuvarande utveckling.

Att vara investerare är inte bara en ekonomisk resa. Det är också en resa som lätt involverar många känslor. Genom att förstå vår egen psykologi blir vi bättre investerare. 

Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.