Mina bästa pensionstips baserade på din ålder
- Pensionssparande
Handfasta råd för att maximera pensionssparandet
Mitt namn är Ulf Lindberg. Jag har arbetat med pensioner och pensionsrådgivning i 35 år. Jag har blivit ombedd att dela med mig av några tips som kring vad man som individ bör tänka på gällande sin pension vi olika tillfällen i livet. Att tänka på pension kan kännas långt borta, men små och tidiga insatser kan göra stor skillnad för din pension och det är din inkomst framåt när du väljer att lämna det professionella yrkeslivet.
Här följer några handfasta råd för att maximera pensionssparandet – oavsett vilken ålder du är i.
25–30 år: Starta rätt från början
Vid 25–30 års ålder har du fördelen av tidens kraft på din sida. Här är några viktiga tips för dig:
- Se till att ha tjänstepension: Om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension kan det vara värt att diskutera eller överväga ett privat sparande för att kompensera.
- Aktiv placering och hög risk: Det är cirka 30-40 till dess att du ska gå i pension. Det innebära att ditt kapital ska vara investerat under lång tid. Satsa på en 100 % aktieprofil för att maximera avkastningen. Om du omfattas av ett kollektivavtal, gör ett aktivt val av försäkringsbolag och förvaltning. Historiskt har aktier överträffat andra sparformer på längre sikt.
- Undvik lågriskplaceringar: Med låg risk får du också låg avkastning, vilket gör stor skillnad när du sparar på lång sikt. Väljer du fondförvaltning så kan du över tid ändra fördelningen mellan aktier och räntebärande placeringar
- Läs gärna på och lär dig mer om begreppet ”ränta-på-ränta”: Skapa en förståelse för vad rätt avkastning kan göra för utvecklingen på det kapital du sparar över lång tid.
30–40 år: Familj och trygghet
För många är detta en tid av större familjeansvar. Att säkra trygghet för nära och kära blir viktigt.
- Tilläggsskydd för familjen: Överväg återbetalnings- och familjeskydd för att säkra att din familj får ekonomiskt stöd om något skulle hända dig.
- Skyddsnivå: Se till att försäkringarna matchar ditt behov. Om du och din partner har olika inkomster kan det vara en idé att anpassa skydden därefter.
- Riskanalys: Reflektera över vad en tillfällig eller permanent inkomstförlust skulle innebära och planera försäkringar utifrån era specifika risker.
40–50 år: Fokus på pensionsplanering
Med runt 20 år kvar till pensionen är detta ett avgörande läge för att skapa översikt och planera långsiktigt.
- Logga in på Max Matthiessens hemsida eller Min Pension: Få en helhetsbild av ditt pensionskapital och börja planera för hur det kan utvecklas.
- Utnyttja ökade inkomster: Barnen börjar kanske flytta ut, och du kan ha mer disponibel inkomst för att sätta undan extra till pensionen.
- Privatsparande och löneväxling: Om du har en lön över brytpunkten (runt 53 000 kr) kan löneväxling vara ett skattefördelaktigt sätt att boosta pensionssparandet.
- Boka ett möte med din rådgivare: Säkerställ att du har den bästa lösningen utifrån just dina behov.
50–60 år: Planera för flexibilitet och långsiktighet
Vid 50–60 år är det dags att seriöst fundera på hur länge du vill och kan arbeta.
- Jobbonärslösningar: Att arbeta deltid och samtidigt ta ut pension har blivit populärt. Det kan ge både ekonomisk trygghet och frihet. Regelverket runt pension förändras. Det kan finnas möjligheter för att du ska hitta en perfekt lösning för just dig.
- Utöka privatsparandet: Om du kan och vill, överväg att spara privat för att stärka din ekonomiska trygghet inför pensionen.
- Se över försäkringsskydd: När du närmar dig pensionsåldern kan vissa försäkringsskydd vara onödiga och kosta mer än de ger i värde.
60 år och framåt: Maximera pensionen
Nu när pensionsåldern närmar sig kan några små justeringar ha stor inverkan.
- Fortsätt arbeta om möjligt: Att skjuta upp pensionsuttaget och fortsätta arbeta ett eller två extra år kan öka pensionskapitalet rejält.
- Planera uttagen: Fundera på hur du vill ta ut pensionen. Om du kan, dela upp uttagen för att maximera skatteeffektiviteten.
Med dessa tips anpassade efter din ålder kan du skapa bättre förutsättningar för en trygg och stabil pension, samtidigt som du tar kontroll över din ekonomiska framtid. Känner du dig osäker på om du har den bästa lösningen för dig ta kontakt med din rådgivare så hjälper vi dig framåt.
Vi påminner också om att detta bara är generell information. Värdepapper kan både öka och minska i värde. Om du vill ha råd kring din specifika situation föreslår vi ett möte med någon av Max Matthiessens rådgivare.
Ulf Lindberg, Finansiell Rådgivare på Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.