Scary October?

  • Marknadspuls

Sammanfattning

Oktober är känd som en volatil månad på marknaderna, och i år har osäkerheter kopplat till Mellanöstern, en hamnstrejk och det amerikanska presidentvalet bidragit till nervositeten. Trots dessa orosmoment förblir investerarna optimistiska, och fler är fortsatt "bullish" än "bearish". Förhoppningar om en mjuklandning för ekonomin kvarstår, och inför rapportsäsongen förväntas en vinsttillväxt på 4,2 % för S&P500 under Q3, vilket skulle bli det femte kvartalet i rad med vinsttillväxt.

  • Trump versus Harris: Vi närmar oss slutspurten för det amerikanska presidentvalet, som ser ut att vara en jämn match. Harris förväntas följa Bidens linje, medan Trump vill införa större förändringar, särskilt inom handel. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs 
    uppskattar dock att marknadsrörelserna blir mindre dramatiska än vid valen 2016 och 2020, så länge utfallet i valet inte blir alltför oväntat.
  • Feds första räntesänkning sedan pandemin: Fed sänkte räntan med 0,50 procentenheter i september. Den senaste starka jobbrapporten har dock minskat hoppet om en ytterligare dubbelsänkning i närtid, även om fler sänkningar förväntas.
  • Riksbanken: Riksbanken sänkte räntan med 0,25 procentenheter och öppnade för fler sänkningar, inklusive en potentiell dubbelsänkning på 0,50 procentenheter, med fokus på att stödja ekonomin.
  • Scary October: Oktober har rykte om sig att vara en volatil månad på marknaderna. I år har vi haft vissa oroliga vindar kopplat till bland annat mellanöstern, hamnstrejk och det amerikanska valet.
  • Marknaden fortsatt ”Bullish” trots oro: Investerare förblir optimistiska trots orosmoment. Fler är ”Bullish” än ”Bearish”, och förhoppningarna om en mjuklandning för ekonomin kvarstår.
  • Inför rapportsäsongen: En vinsttillväxt på 4,2 % för S&P500 under Q3 förväntas enligt analytikernas medelestimat, vilket skulle bli det femte kvartalet i rad med vinsttillväxt.
  • Händelserna i Mellanöstern: Konflikten mellan Israel och Iran har hittills haft viss effekt på oljepriserna. Goldman Sachs förutspår att Brent-oljan bör handlas mellan 70 och 85 USD per fat om inga större störningar sker, men att priset kan stiga till en nivå kring 95 USD vid eskalation.

Läs hela Marknadspulsen här

Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.