Magnificent 7: Techjättarnas framtidsutsikter

  • Sparande

Frågor och svar med Sung Cho, förvaltare Goldman Sachs Asset Management.

Under större delen av det senaste året har Tech sektorn och särskilt Magnificent 7, varit föremål för starka uppgångar, drivet av AI-boomen och en positiv syn på framtida tillväxt. Men på senare tid har sentimentet svängt. Marknaden har gått från extrem optimism med höga värderingar till ett negativt sentiment med stora nedgångar som följd. I den här artikeln går vi igenom vad som lett till förändringen i sentiment och de amerikanska techbolagens nedgångar på den amerikanska börsen på senare tid.   

Artikeln baseras på en intervju med Sung Cho, förvaltare av amerikanska aktier med särskilt fokus på techbolagen hos Goldman Sachs Asset Management. Vill man lyssna på hela intervjun går det bra att göra det i senaste avsnittet av podden Maxa med Danaiel. Nedan går vi i igenom de centrala frågorna och svaren från intervjun.  

Lyssna på podden

Vad är bakomliggande orsakerna till nedgångarna i börsfallen för de amerikanska techjättarna?

Det finns två huvudsakliga anledningar:

  1. Investerarna är oroliga att AI-investeringarna kan komma att sakta in: – Nvidia och andra halvledarföretag har sett en viss avmattning i tillväxttakten i sina vinster, vilket har lett till spekulationer om att AI-investeringarna kan komma att tappa fart.   
  2. Politisk osäkerhet – Donald Trumps återkomst som president med initialt fokus på tullar, förändringar i statliga utgifter och handelspolitik har skapat en osäkerhet hos investerarna. Investerarna är oroliga att techbolagens vinster kan påverkas negativ av detta.  

Har marknaden överreagerat? 

Ja, det kan mycket väl vara en överreaktion. När snabbväxande bolag som Nvidia börjar handlas till samma multiplar som långsammare växande bolag som Texas Instruments och Cisco, brukar det indikera att marknaden har blivit alltför pessimistisk. En del av denna korrigering kan vara berättigad, men mycket tyder på att techsektorn fortfarande har en stark underliggande tillväxtpotential. 

Hur påverkar makroekonomiska faktorer som tullar och valutakurser techbolagen? 

Effekten varierar beroende på sektor. Konsumentorienterade bolag har svårare att överföra ökade kostnader till sina kunder, vilket kan leda till pressade marginaler. Däremot har de stora techbolagen  ofta en starkare prissättningsförmåga och påverkas därför mindre av exempelvis tullar och valutakursförändringar. 

Kommer AI verkligen att leva upp till de högt ställda förväntningarna? 

AI-utvecklingen är fortfarande i sin linda.  De kommande generationerna av AI-modeller förväntas bli ännu mer avancerade. Nästa stora steg är AI som kan resonera och anpassa sig till användarens beteende, vilket kan skapa helt nya marknadsmöjligheter. Nvidia och andra chipbolag har en nyckelroll i denna utveckling vilket talar för fortsatt hög tillväxt även framåt. 

Vilka företag har bäst position att dra nytta av AI? 

De två viktigaste faktorerna för att lyckas inom AI är skala och data. Det är just därför Magnificent 7 har varit så framgångsrika – de har enorma resurser och tillgång till stora mängder data. För mindre bolag finns framförallt inom olika nischer. Ett exempel på en nisch som förväntas växa framåt är olika AI-applikationer.  

Är techsektorn undervärderad just nu? 

Historiskt sett har tekniksektorn sällan handlats till en rabatt jämfört med resten av börsen. Just nu ser vi dock att vissa techbolag värderas i linje med eller till och med under snittet för marknaden, vilket kan tyda på att en viss överreaktion har skett. 

Vad talar för en fortsatt stark utveckling inom tech? 

Techbolag har starka balansräkningar och förutsägbara intäktsströmmar. Om vi går in i en lågkonjunktur kan techsektorn klara sig bättre än många andra branscher. Dessutom är vi fortfarande i ett tidigt skede av AI-revolutionen, vilket innebär att bolagen med rätt strategier kan ha mycket kvar att ge. 

Slutsats 

Techsektorn har genomgått en volatil period, men mycket tyder på att pessimismen kan vara överdriven. AI fortsätter att utvecklas och skapa nya möjligheter även framåt. Magnificent 7 har både skalan och datan som krävs för att leda denna utveckling. För långsiktiga investerare kan nuvarande värderingar innebära attraktiva möjligheter att positionera sig inför framtidens tillväxt. Vi påminner dock om att alla investeringar är förknippade med risk. Det är inte säkert att du som investerare får tillbaka hela det investerade beloppet.  

Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.