Investeringsskola Del 9

  • Investeringsskola

Kapitalförvaltning och skatt för fåmansföretagare – så bygger du en hållbar ekonomisk struktur

Vi har nu kommit fram till del nio i Maxas investeringsskola. Nedan ser du det veckovisa schemat för investeringsskolan. Du ser dels vilka avsnitt vi gått igenom och vilka vi har framför oss. Den här veckan är det fokus på några av de punkter du som fåmansföretagare bör tänka på. Här kan vi konstatera att framförhållning och vikten av att rådfråga är stor. 

Del 1: Grunden för framgångsrikt sparande: Rätt mål från början
Del 2: Budgetering och kassaflödesanalys.
Del 3: Hur du skapar en investeringsplan.
Del 4: Riskhantering och diversifiering.
Del 5: Val av investeringsinstrument.
Extra: Företagsvärdering och vad som påverkar ett börsbolags värde
Del 6: Vanliga misstag – och hur du undviker dem.

Del 7: Alternativa investeringar
Del 8: Skatt och juridik.
Del 9: Strategier för fåmansbolag.
Del 10: Anpassning och uppföljning.

Del 9: Strategier för fåmansbolag

Från vardagliga beslut till strategisk helhetssyn
Att driva ett fåmansbolag öppnar dörrar till möjligheter – men också ett ansvar som inte ska underskattas. Många lägger all sin kraft på att utveckla verksamheten och glömmer att planera för vad som händer när bolaget börjar generera överskott, utdelningar eller när det är dags att trappa ner. Det är i dessa lägen som frågor om kapitalförvaltning och skatt blir viktiga.

Bolagets pengar – inte dina förrän de tas ut
En viktig grundprincip att förstå är att företagets pengar inte är privata förrän de faktiskt tas ut. Det är först då beskattning sker. Att hålla isär bolagets och din privata ekonomi skapar tydlighet, vilket är avgörande när du ska fatta kloka beslut om lön, utdelning och investeringar.

Lön, utdelning och ekonomisk trygghet – hitta balansen
Lön ger pensionsrätt och social trygghet men relativt högt. Utdelning beskattas ofta lägre, men bara upp till vissa gränser. Genom att planera kombinationen av lön och utdelning över tid kan du skapa bra förutsättningar för både skatteutfall och långsiktig trygghet inklusive pension och försäkringsskydd.

Behålla eller ta ut kapital?
Att låta kapitalet växa i bolaget kan skapa handlingsutrymme och möjliggöra nya investeringar. Samtidigt innebär det att pengarna inte är tillgängliga privat och att framtida beskattning kan bli mindre fördelaktig. En gradvis uttagsstrategi kan därför vara skattemässigt klok – särskilt om du vet att privata behov kommer uppstå inom några år.

Holdingbolag – framtidens verktyg
Ett holdingbolag äger andra bolag och används ofta av entreprenörer inför en framtida försäljning. Syftet är att ta emot köpeskilling inom koncernen och på så vis skjuta upp privat beskattning. Det skapar andrum, ger kontroll och möjliggör strategisk kapitalförvaltning innan pengarna tas ut privat.

Försäljning av bolaget – förberedelse är nyckeln
Att sälja bolaget är ofta livets största affär. För att optimera resultatet krävs noggrann förberedelse. Har du ett holdingbolag? Kvalificerar du dig enligt skattereglerna? Hur ser utdelningshistoriken ut? Små detaljer får stor betydelse för vad som faktiskt blir kvar efter skatt. Står du inför en försäljning av ditt bolag är det viktigt att konsultera en expert. Du står då inför olika alternativ och det är ett bra tillfälle att planera sin framtid och därefter fatta underbyggda beslut i ditt företagande utifrån dessa drömmar och mål

Kapitalförsäkring och pension – planera i god tid
Kapitalförsäkringar ger flexibilitet och kontroll över kapitalets användning. För den som närmar sig pension är lösningar som direktpension eller tjänstepension ofta både skatteeffektiva och anpassningsbara. Nyckeln är att planera i tid – inte när det redan är dags att ta ut pengarna.

Utlandsflytt – möjligheter och fallgropar
Att leva utomlands delar av året lockar allt fler. Men då krävs god insikt i regler kring dubbelbeskattning, utflyttningsbeskattning och pensionshantering. Planering i god tid, gärna före en bolagsförsäljning, kan påverka ditt framtida skatteutfall. 

Generationsskifte – mer än bara ekonomi
När bolaget ska gå vidare till nästa generation spelar både juridik, skatt och mänskliga faktorer in. Testamente, gåvor, aktieägaravtal och kapitalförsäkringar är verktyg som kan användas – men lika viktigt är en öppen dialog och rätt rådgivning.

Sök hjälp – det viktigaste beslutet av alla
Ju större kapital, desto viktigare blir det att få rätt stöd. Skattejurister, revisorer och rådgivare kan hjälpa dig att undvika dyra misstag och fatta beslut baserat på helhetsbilden, inte bara magkänslan. Rådet är enkelt: vänta inte tills det är för sent.

Checklista: Är du redo att ta hjälp i tid?

  • Har du en plan för lön och utdelning de kommande fem åren?
  • Är din bolagsstruktur flexibel (t.ex. holdingbolag)?
  • Har du formulerat mål för pension, arv och generationsskifte?
  • Har du en rådgivare att diskutera idéer med i förväg?
  •  Förstår du hur dina beslut påverkar dig privat – inte bara bolaget?

Som du ser ovan är rådet ofta att tala med en expert. Vilken expert som är bäst beror delvis på vilken fråga du har svar på. Ofta är företagets revisor den expert som ligger närmast till hands att fråga om råd men även en skattejurist kan vara en värdefull kontaktperson att ha i sitt nätverk.

Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.