Investeringsskola Del 8
- Investeringsskola

Så fungerar skatt på olika sparformer
Vi har nu kommit fram till del åtta i Maxas investeringsskola. Denna vecka är ämnet skatt. Vi hade utlovat juridik okså. Båda dessa områden är relativt stora så vi väljer att dela upp dem. Denna vecka fokuserar vi på skatt och nästa vecka juridik. Nedan ser du det veckovisa schemat för investeringsskolan. Du ser dels vilka avsnitt vi gått igenom och vilka vi har framför oss.
Del 1: Grunden för framgångsrikt sparande: Rätt mål från början
Del 2: Budgetering och kassaflödesanalys.
Del 3: Hur du skapar en investeringsplan.
Del 4: Riskhantering och diversifiering.
Del 5: Val av investeringsinstrument.
Extra: Företagsvärdering och vad som påverkar ett börsbolags värde
Del 6: Vanliga misstag – och hur du undviker dem.
Del 7: Alternativa investeringar
Del 8: Skatt och juridik.
Del 9: Strategier för fåmansbolag.
Del 10: Anpassning och uppföljning.
Del 8: Skatt
Betydelsen av skatt på avkastningen i investeringar
Varifrån det kapital som sparas och investeras ägs har stor betydelse för utfallet. Du kan också välja på olika sätt att beskatta dina investeringar. Det finns alternativ där du betalar en skatt på marknadsvärdet av din investeringsportfölj och alternativ där du betalar skatt på vinster från enskilda investeringar samt ges en möjligthet att kvitta delar av dina förluster mot andra intäkter. Vilket alternativ som är bäst för just dig beror på din personliga situation och profilen på dina investeringar.
Om du ska investera med hög risk och hög förväntad avkastning är exempelvis Investeringssparkonto(ISK) eller Kapitalförsäkring intressanta alternativ medans om du vill ha lägre risk är det i vissa fall bättre att spara och investera på en depå där du skattar på vinsten.
I Maxas investeringsskola går vi bara igenom det som är värt att tänka på runt beskattning på sparande för privatpersoner. I nästa vecka är det fokus på skatt i fåmansbolag runt sparande. Det finns mycket att tänka på när det kommer till skatt. I Max Matthiessens podd Maxa med Daniel har vi en längre genomgång av allt runt beskattning av skatt tillsammans med en skattejurist. Lyssna gärna på avsnittet. Du hittar avsnittet här. I avsnittet går vi också igenom vad man ska tänka på vid utlandsflytt, längre vistelse utomlands, bostadsförsäljning och mycket annat.
Nedan går vi igenom lite av det du kan tänka på när du ska välja varifrån du ska spara som privatperson.
Privat sparande - Vilka alternativ finns det att spara ifrån?
För privatpersoner finns tre vanliga sätt att spara och investera:
- Investeringssparkonto (ISK) – Kontoform som medför schablonbeskattning. Sedan årsskiftet är det skattefritt att spara belopp upp till 150 000 via ISK.
- Kapitalförsäkring (KF) – flexibel och bra för långsiktig planering. Schablonbeskattning. Har relativt ISK vissa fördelar när det kommer till utbetalning.
- Direktägande av aktier och fonder – ger mer kontroll men kräver mer administration. Skatten beläggs med vinst och förlust.
Schablonskatt – vad är det?
ISK och KF beskattas genom schablonskatt på värdet av ditt sparande istället för att du belastas med skatt på resultatet av enskilda transaktioner. Schablonskatten beräknas utifrån värdet på ditt sparande och en schablonränta som baseras på statslåneräntan. För tillfället är schablonskatten cirka 0,9 procent. Skatten tas ut oavsett om ditt sparande har ökat eller minskat i värde, vilket gör att den är mer förutsägbar jämfört med traditionell kapitalvinstskatt.
Investeringssparkonto (ISK)
ISK är en populär sparform som gör det enkelt att investera i aktier och fonder utan att behöva deklarera varje affär.
Hur funkar ISK?
- Kapitalet beskattas årligen genom schablonskatt, vilket innebär att du betalar en procentsats av värdet på kontot varje år. Sedan årsskiftet är det skattefritt att spara belopp upp till 150 000 via ISK.
- Ingen skatt på enskilda transaktioner vid försäljning, vilket gör det enkelt att byta aktier och fonder samt en möjlighet att hålla den portfölj av värdepapper du vill utan att behöva ta hänsyn till eventuell värdeförändring och därmed skatt på det enskilda värdepappret.
Fördelar:
+ Enkel hantering utan deklarationskrav vid varje affär.
+ Förutsägbar skatt.
Nackdelar:
- Skatten tas ut oavsett om dina investeringar ökar eller minskar i värde.
- Begränsat till noterade aktier och fonder.
Kapitalförsäkring (KF)
KF är en annan skatteeffektiv sparform som administreras av ett försäkringsbolag.
Hur funkar KF?
- KF ägs formellt av ett försäkringsbolag, men du har rätt till kapitalet.
- Kapitalet beskattas årligen genom schablonskatt, precis som ISK.
- Möjlighet att styra utbetalningar och sätta in förmånstagare vid arv. Nedan går vi närmare igenom begreppet förmånstagare. Det är viktigt att förstå och det gör att det finns en stor skillnad mellan ISK och Kapitalförsäkring som kan vara viktig att beakta beroende på hur din privata familjesituation ser ut.
Fördelar:
+ Möjlighet att investera i utländska aktier med återbetalning av källskatt.
+ Flexibla utbetalningar vid pension och arv.
Nackdelar:
- Ditt innehav ägs formellt av försäkringsbolaget.
- Kan vara mindre gynnsamt för kortsiktigt sparande med låg risk.
Förmånstagare
En förmånstagare i en Kapitalförsäkring är den som får försäkringskapitalet vid försäkringstagarens dödsfall. Förmånstagaren kan vara en privatperson, företag eller stiftelse och kan ändras när som helst. Utbetalningen sker direkt till förmånstagaren utan att gå via dödsboet, vilket förenklar arvshanteringen. Kapitalförsäkringen beskattas med en årlig avkastningsskatt istället för kapitalvinstskatt. Tillgångarna omfattas inte av lagstadgad arvslott, vilket kan användas för att styra fördelningen av arv. Vanliga förmånstagare är makar, barn, sambor eller företag. Om ingen förmånstagare anges betalas kapitalet till dödsboet. Förmånstagarförordnandet ger flexibilitet och kan justeras vid behov. Kapitalförsäkringen är ett verktyg för smidig kapitalöverföring och planerad arvshantering.
Spara via bolag
Om du sparar genom ett aktiebolag finns två huvudsakliga alternativ:
Direktägande av aktier och fonder
- Bolaget betalar 20,6 % bolagsskatt på vinster vid försäljning.
- Vissa investeringar (t.ex. onoterade aktier) kan vara skattefria vid försäljning.
Kapitalförsäkring i bolaget
- Ingen bolagsskatt på kapitaltillväxt.
- Kapitalet beskattas istället med schablonskatt.
- Möjlighet att planera framtida utbetalningar, exempelvis vid pension.
Sammanfattning
Hur du äger ditt kapital påverkar hur mycket du får behålla av din avkastning. Genom att välja en sparform som passar dina behov och mål kan du hantera både skatt och risk på ett effektivt sätt. Olika sparformer ger också möjlighet att planera utbetalningar vid pension, generationsskifte och andra mer praktiska frågor på olika sätt. Skatt kan vara komplicerat. Innan du väljer sparform rekommenderar vi att du läser på noggrant vad som är bäst för just dig samt att du konsulterar en rådgivare innan du bestämmer dig. Skatter ändras från tid till annan. Det medför att även även hur du äger ditt kapital är en fråga du bör se över i samband med en årsgenomgång av din finansiella plan.
Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.