Investerarna är positiva men lite oroliga - en sammanfattning av läget på börsen

  • Sparande

Osäkerhet på börsen och i världspolitiken: Rapport från en intensiv dag i Örnsköldsvik

Klockan är 21:10, och det är torsdag. Jag befinner mig i Örnsköldsvik, där jag besöker Max Matthiessens nya kontor. Dagen har varit fylld med intressanta möten, och som vanligt vill jag skriva krönikan så nära inpå fredagens utskick som möjligt, vilket innebär att kvällsarbete väntar.

Det är hög aktivitet i nyhetsflödet, och detta påverkar både börs och ekonomi. Situationen i Mellanöstern har eskalerat markant under veckan, och världens blickar är riktade dit. Samtidigt fortsätter ekonomisk data att strömma in, vilket tyder på en något svagare global ekonomi. I USA får vi dessutom ständigt uppdateringar kring det kommande presidentvalet, en händelse som skapar stort engagemang, både politiskt och ekonomiskt.

Den ekonomiska situationen präglas av osäkerhet. Flera företag har utfärdat vinstvarningar, inflationen har fallit och vi ser tecken på en snabb inbromsning på den amerikanska arbetsmarknaden. Detta bemöts med både finans- och penningpolitiska åtgärder för att motverka de negativa effekterna. I Sverige ser vi vissa skattelättnader, lägre räntor, och eventuellt nya regler för bostadsmarknaden inom en inte alltför lång framtid.

Bomarknaden har blivit ett allt hetare ämne under veckan. Priserna på bostadsrätter och villor har i nominella termer fallit med cirka 10 procent från toppen, även om vi sett en viss återhämtning i takt med att räntorna sjunkit. Men i reala termer, justerat för inflation, är fallet närmare 30 procent. Detta stora värdefall indikerar att bostadsmarknaden är svagare än vad många inser vid en första anblick. En faktor som bidrar till detta är svenskarnas höga skuldsättning, vilket tvingat många att hantera höga räntekostnader i kombination med amorteringar.

Sverige har en stor andel bolån med rörlig ränta, vilket gör hushållen känsliga för räntehöjningar. När räntorna förändras får det snabbt genomslag på de flesta hushålls ekonomi. Tidigare infördes åtgärder som bolånetak och amorteringskrav för att bromsa skuldsättningen under perioder med låga räntor.

Nu har regeringen gett John Hassler i uppdrag att utreda hur dessa regler påverkat bostadspriser och hushållens skuldsättning. Resultaten av utredningen ska presenteras i november 2024. Det spekuleras om möjliga förändringar, som lättnader i amorteringskraven och höjning av bolånetaket, för att ge hushållen mer ekonomiskt svängrum och underlätta för yngre att köpa bostad. Detta skulle kunna få bostadspriserna att stiga igen, men samtidigt bidra till ökad skuldsättning, vilket kan bli ett framtida problem.

Utöver det diskuteras även införandet av skattefritt sparande på ISK upp till 150 000 kronor från årsskiftet. Detta kan bli ett incitament för hushållen att bygga upp en buffert för framtida ekonomiska utmaningar, vilket är klokt i en osäker tid.

För svenska hushåll kan ovanstående förändringar, tillsammans med lägre räntor och eventuellt lägre amorteringar, innebära mer pengar i plånboken. Det skulle kunna leda till ökad konsumtion, vilket påverkar företags vinstförväntningar och driver börsuppgångar. På bostadsmarknaden kan kombinationen av lägre räntor och regelförändringar ge bostadspriserna en skjuts uppåt. Samtidigt finns en risk för att framtida bostadsköpare, speciellt de som vill köpa sin första lägenhet eller byta till något större, kommer att mötas av högre belåningskrav.

På börsen ser vi att flera bolag i konsumentsektorn rapporterar resultat som inte lever upp till förväntningarna, vilket ökar oron. Den europeiska bilindustrin är en annan sektor som har det tufft, där Kinas stimulanser för att stödja sin egen industri påverkar de europeiska tillverkarna negativt. Kinas börser stiger som ett resultat av dessa åtgärder, medan vi ser en motsatt utveckling i Europa.

I USA väntar vi på viktig arbetsmarknadsstatistik som presenteras på fredag eftermiddag. Arbetsmarknaden har varit ett orosmoment för investerare, och det var signaler om en svagare amerikansk arbetsmarknad i slutet av sommaren som fick många att frukta en lågkonjunktur. Som svar har den amerikanska centralbanken redan sänkt styrräntan med 0,5 procent för att stimulera ekonomin.

Samtidigt har den politiska situationen i Mellanöstern blivit alltmer allvarlig. Iran avfyrade tidigare i veckan 200 missiler mot Israel, och världen väntar nu på Israels svar. Trots denna oro är det inte säkert att detta får någon större påverkan på börsen. Historiskt sett leder krig i Mellanöstern ofta till kortvariga börsfall på grund av osäkerhet, men marknader tenderar att återhämta sig snabbt om konflikten inte sprider sig. Den största oron handlar om oljepriset, som kan stiga vid krig och därmed pressa upp inflationen, vilket påverkar företagens vinster negativt.

Trots dessa risker har börsen visat en stark uppåtgående trend. De genomförda och förväntade räntesänkningarna har höjt förväntningarna inför framtiden. Fear & Greed Index visar att investerarna just nu är riskbenägna, även om detta snabbt kan ändras, vilket vi såg tidigare i augusti.
Ett avgörande moment för börsens utveckling framåt är den kommande rapportperioden för tredje kvartalet. Investerarnas förväntningar har gradvis minskat, och många förstår att kvartalet varit tufft. Fokus kommer därför troligtvis att ligga på bolagens framtidsutsikter – ser de tecken på ljusning och ökad efterfrågan?

I veckans avsnitt av "Maxa med Daniel" gästar Christoffer Johansson från Ruth Asset Management för att diskutera sina och marknadens förväntningar på den kommande rapportperioden. Han lyfter fram flera bolag som han följer med extra intresse, däribland Ulta Beauty, Starbucks, Meta, Alphabet, Nvidia och Crowdstrike. I Sverige är Investor och Industrivärden två bolag att hålla ögonen på, med rapportdatum den 17 oktober.

Nu är klockan 23:45, och det har blivit en lång sammanfattning av det aktuella marknadsläget. Det ska bli spännande att följa utvecklingen de kommande veckorna.

Daniel Ljungström, Head of Private Savings Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.