Fonder som påverkas av Riksbankens räntesänkning
- Sparande
Riksbankens senaste räntesänkning har väckt intresse bland investerare som nu försöker förutse hur olika fonder kan påverkas.
Genom att analysera historiska mönster och bolagsvärderingar, kan vi få en bild av vilka fonder som sannolikt kommer gynnas eller missgynnas av sänkningen. Här belyser vi de sektorer och fonder som kan påverkas mest av den senaste ränteförändringen.
Fonder som påverkas av Riksbankens räntesänkning
När Riksbanken meddelar en räntesänkning, är det viktigt att analysera historiska effekter av liknande beslut på olika bolag och sektorer. Genom att justera våra prognoser utifrån denna analys, kan vi bättre förutsäga hur börsvärden förändras, vilket i sin tur påverkar fonder som investerar i dessa bolag. Nedan följer en genomgång av hur olika kategorier av fonder kan komma att påverkas av Riksbankens senaste räntesänkning.
Förväntad effekt av räntesänkningen på börsen
Ny information som investerare tidigare inte haft tillgång till kan påverka bolagsvärderingar och därmed börsutvecklingen. Om en räntesänkning är förväntad av majoriteten av investerarna, påverkar det faktiska beskedet knappt utvecklingen, eftersom förväntningar redan är inräknade i deras kalkyler. Det är endast ny information som justerar dessa kalkyler som kan förändra värderingar och börsens riktning.
I det senaste räntebeskedet sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent, vilket var väntat och därför hade begränsad effekt på börsen. Riksbankschef Erik Thedéen antydde på presskonferensen efter beskedet att ytterligare sänkningar kan vara möjliga framöver. Detta var en nyhet som påverkade investerarnas kalkyler marginellt, då även den informationen var av begränsad omfattning.
Bland de sektorer som gynnades mest av beskedet fanns mindre bolag, konsumtionsrelaterade bolag och teknikbolag. Däremot missgynnades bank- och fastighetssektorerna något. Banker kan påverkas negativt av lägre räntor eftersom det kan pressa marginalen mellan deras in- och utlåningsräntor. För fastighetsbolag, som haft en stark utveckling på börsen, kan investerarna ha hoppats på ett ännu mer positivt besked från Riksbanken, såsom en dubbelsänkning av räntan i framtida beslut. Den uteblivna signalen från Riksbanken kan ha bidragit till de större rörelserna i dessa sektorer.
Vidare har den svenska kronan fortsatt att stärkas mot dollarn och har under de senaste månaderna ökat med cirka 4 procent, till ungefär 10,3 SEK/USD.
Vilka fonder påverkas?
Börsens måttliga uppgång kommer att påverka breda Sverigefonder som Carnegie All Cap och Handelsbanken Sverige Selektiv. Småbolagsfonder, som är särskilt känsliga för räntesänkningar, kan gynnas i ännu större utsträckning. Här kan fonder som Cliens Småbolag och SEB ses som potentiella vinnare.
Fastighetssektorn är dock den sektor som påverkas mest av räntesänkningar. Fastighetsbolag, som ofta tar stora lån för att finansiera sina investeringar, ser en direkt påverkan på sina resultat när räntorna sänks. Exempelvis kan Swedbank Robur Fastighet A, som tidigare har nämnts i vårt nyhetsbrev, vara en fond som gynnas av räntesänkningen.
Läs mer Swedbank Robur Fastighet A
Det är viktigt att notera att börsen påverkas av en mängd nyheter dagligen, där vissa har större betydelse än andra. Framöver blir det intressant att följa hur den amerikanska centralbanken FED agerar. Skillnader i styrräntor mellan länder är en viktig parameter för den svenska börsen. Medan Sverige har sänkt räntan två gånger, har USA en styrränta på cirka 5 procent. Om FED skulle sänka sin ränta, kan det få liknande positiva effekter på den amerikanska börsen, vilket i sin tur påverkar svenska bolag, eftersom dessa ofta jämförs med amerikanska företag.
I slutet av veckan kommer FED att hålla ett viktigt tal som kan ge investerarna mer information om framtida räntebeslut. Just nu förväntar sig cirka 30 procent av investerarna att FED kan sänka sin styrränta med 0,5 procent. Om detta sker, kan vi få ny information som påverkar börserna och därmed våra fonder i en fortsatt positiv riktning.
Daniel Ljungström, Head of Private Savings Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.